Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Οι Γερμανοί Ε' - Βασίλης Ραφαηλίδης

".....Η Πρωσσία, δηλαδή το τεράστιο φέουδο των Τευτόνων Ιπποτών, από φέουδο προάγεται σε αυτόνομο βασίλειο το 1701. Και γίνεται ο πόλος έλξης των γερμανών προτεσταντών. Ο πόλος έλξης των γερμανών καθολικών είναι η Αυστρία στο νότο αλλά και η Βαυαρία παραδίπλα. Τώρα η ένωση όλων των Γερμανών σε ενιαίο κράτος μοιάζει αδύνατη. Η καθολική Αυστρία με τη βοήθεια του πάπα, καλπάζει προς την Αυτοκρατορία. Αλλά η Πρωσσία της ρίχνεται αγρίως. Ο Φρειδερίκος Β' της Πρωσσίας επιτίθεται με δύναμη κατά της Μαρίας Θηρεσίας της Αυστρίας, που την κατηγορεί για συνεργασία με τους Γάλλους και τους Ρώσους. 
Στο μεταξύ η Γαλλική Επανάσταση θα μπερδέψει κι άλλο τα ήδη πολύ μπερδεμένα πράγματα στη Γερμανία.
Η πέραν του Ρήνου γερμανική περιοχή προσαρτάται στη Γαλλία, ενώ στην υπόλοιπη Γερμανία ο Ναπολέων κάνει ό,τι του κατέβει. Ακόμα και βασίλειο σπέσιαλ σκαρώνει, αυτό της Βεστφαλίας, ειδικά για τον αδερφό του Ιερώνυμο. Όμως, μετά την ήττα του Ναπολέοντα, η νικήτρια Γερμανία (για την ακρίβεια η Αυστρία και η Πρωσσία) μεγαλώνει πολύ με απόφαση του συνεδρίου της Βιέννης το 1815.  Επειδή όμως η Πρωσσία θα ευνοηθεί περισσότερο από τις αποφάσεις που παίρνει το εν λόγω συνέδριο, που σκοπό έχει την τακτοποίηση των πραγμάτων στην Ευρώπη μετά την ήττα του Ναπολέοντα, θα δυναμώσει και θα επιτεθεί κατά της Αυστρίας το 1866. Η ηττημένη Αυστρία θα υποχρεωθεί να αναγνωρίσει την ηγεμονία της Πρωσσίας στα βόρεια γερμανικά εδάφη. Πέντε χρόνια μετά, την ιστορική για τους Γερμανούς ημέρα της 18ης Ιανουαρίου 1871, χάρη στη λαμπρή νίκη της Πρωσσίας επί της Γαλλίας στο γαλλοπρωσικό πόλεμο που μόλις τέλειωσε και που μεταξύ των άλλων είχε σα συνέπεια και την εμφάνιση της Κομούνας του Παρισιού, η ενότητα των κρατιδίων της Γερμανίας είναι ένα γεγονός τεράστιας σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη.
Το εν λόγω κατόρθωμα, της δημιουργίας δηλαδή της ενωμένης Γερμανίας το επιτελεί ένας τρομερός άνθρωπος ονόματι Μπίσμαρκ, γνωστός και σαν "σιδηρούς καγκελλάριος" (πρωθυπουργός της Πρωσσίας). Ένας Πρώσσος, δηλαδή ένας μη "καθαρός" Γερμανός, ένας Σλαβογερμανός αν προτιμάτε δημιουργεί το σημερινό ομοσπονδιακό κράτος της Γερμανίας. Και έτσι, το 1871 προκύπτει το Α' Ράιχ (ενιαίο γερμανικό κράτος), που αφήνει απέξω την Αυστρία, που είναι ήδη πολύ μεγάλη και πολύ ισχυρή, ώστε να δεχτεί να μπει στην ένωση, όπως κανονικά θα έπρεπε. Το εξ υπεροψίας λάθος της Αυστρίας θα το διορθώσει ο αυστριακός Χίτλερ, που θα ενσωματώσει την πατρίδα του στη Μεγάλη Πατρίδα...."


Απόσπασμα από το βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη "Λαοί της  Ευρώπης, καταγωγή & χαρακτηριστικά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου