Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Οι Γερμανοί ΣΤ' - Βασίλης Ραφαηλίδης

"...Όμως, οι διάδοχοι του Μπίσμαρκ, που θα κληρονομήσουν μεν τη φανατική πίστη στους νόμους, αλλά όχι και τις ικανότητές του, θα τα κάνουν θάλασσα. Η ραγδαία αναπτυσσόμενη γερμανική αστική τάξη πιέζει για διεύρυνση του "ζωτικού χώρου". Και σε λίγο φτάνουμε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, που θα τον προκαλέσει ο παραδοσιακός πρωσσικός μιλιταρισμός και η παραδοσιακή πρωσσική φεουδαρχία σε συνεργασία με το πανγερμανικό κεφάλαιο. Με την ήττα, το Α' Ράιχ καταρρέει μαζί με το βασιλιά, και τη θέση του παίρνει η δημοκρατία που θα ονομαστεί Δημοκρατία της Βαϊμάρης, από την πόλη όπου ανακηρύχτηκε. Είναι το Β' Ράιχ.
Το Γ' Ράιχ, αυτό το Χίτλερ, δεν θα αργήσει να κάνει την καταστροφική του εμφάνιση. Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 μπαίνει καπέλο στην ταπείνωση των Γερμανών μ' εκείνη την ηλίθια συνθήκη των Βερσαλλιών και η φρέσκια δημοκρατία (της Βαϊμάρης) αρχίζει να παραπατάει επικίνδυνα. Μέχρι που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Χίντεμπουργκ αναθέτει την πρωθυπουργία στον ισχυρό άνδρα, τον Χίτλερ, το 1933. Την επομένη χρονιά (1934) με τον θάνατο του Χιντεμπουργκ, ο νόμιμος καγκελλάριος , ο Αδόλφος Χίτλερ, γίνεται και πρόεδρος της δημοκρατίας νομιμότατα και πάλι, αν και ολίγον ταχυδακτυλουργικά, ως συνήθως σε περιόδους μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης. Η πιο σκληρή, η πιο βάρβαρη, η πιο φονική δικτατορία που εμφανίστηκε ποτέ στον καπιταλιστικό κόσμο, γίνεται εξουσία, αν όχι εντελώς νόμιμα, σίγουρα όμως μισονόμιμα. Όχι με πραξικόπημα, ούτε με επανάσταση, αλλά με εκλογές λιγάκι ζορισμένες. Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, το Β' Ράιχ, θα αυτοκτονήσει παραδιδόμενη δημοκρατικά στον Χίτλερ.
Δυστυχώς, τα κρατίδια της Γερμανίας θα αργήσουν πολύ να ενωθούν σε ενιαίο κράτος. Το 1871 η αγγλική, η γαλλική και η ολλανδική αποικιοκρατία είναι ήδη καλά εδραιωμένες και η Γερμανία θα μείνει έξω από τη μοιρασιά της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής αναμέσα στις μεγάλες αποικιοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης, πράγμα που θα δημιουργήσει μύρια όσα προβλήματα σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη Γερμανία, που ως καπιταλιστική υπερδύναμη ασφυκτιά στα στενά, σε σχέση με τον πληθυσμό της και την αναπτυξιακή της δυναμική, όρια."

"Λαοί της Ευρώπης, Καταγωγή & Χαρακτηριστικά", Βασίλης Ραφαηλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου